Bugüne kadar uygulanmış ve başarıya ulaşmış en etkili 10 sunum tekniklerini, etkisi az olandan çok olana doğru sıraladık.
1. Görsel yardımcıları kullanın

Sunumlarınızda kelimeler yerine görseller kullanmak, hedeflerinize ulaşma şansınızı fazlasıyla artıracaktır.
2. Kısa ve sevimli slaytlar
Eski bir atasözü der ki: “Hiç kimse bir sunum kısa sürdü diye şikayet etmez.” Hiçbir şey bir sunuyu çok uzun sürmekten daha kötü etkileyemez. Mümkünse sunumunuzu 22 dakikadan daha kısa bir sürede tamamlayın.

3. Üç kuralını kullanın
İnsanlar anlatılan bir konuda üç şeyi hatırlama eğilimindedir. Hedef kitlenizin almasını istediğiniz üç mesajın ne olduğunu ve sununuzu o mesajlara göre yapılandırmayı deneyin. Slaytta en fazla üç ana nokta kullanın.
4. Prova
Pratik mükemmel performans sağlar. Birçok uzman, provaların performansınızı artırmak için yapabileceğiniz en etkili şey olduğunu söylüyor. Sunumunuzu en az 4 kez yüksek sesle canlandırın. Bunlardan birisinde gerçekten göz korkutucu bir kitlenin önünde olduğunuzu düşünün.
5. Hikayeler anlatın

Aslında tüm sunumlar bir tür tiyatrodan ibarettir. Noktaları açıklamaya yardımcı olacak hikayeler ve alıntılar anlatın. Buna benzer yapacağınız her şey sunumunuzu daha etkili ve akılda kalıcı hale getirmenize yardımcı olur.
6. Madde işaretlerini doğru kullanın

Madde işaretleri kullanmak sunumlarınızı kurtarıyor gibi gözükebilir fakat bilinenin aksine, bir çok sunuma sıkılan bir kurşundur. (Bullets:) Çünkü çoğu kişi madde işaretlerini konuşmacı notları olarak kullanır. Sunumunuzu daha etkili hale getirmek için konuşmacı notlarınızı ekrana değil notlarınıza koyun ve madde işaretlerinizi olabildiğince kısa tutun.
7. Kamera karşısına geçin

Bir video kamera veya akıllı telefon ile kendinizi sunumu gerçekleştirirken videoya çekin. Nasıl ayakta durduğunuzdan, kumandayı tutuşunuza, sunumunuzun ne kadar iyi yapılandırıldığına kadar yaptığınız her türlü hatayı göreceksiniz.
8. Sıradaki slaytı önceden bilin
Sunumunuzu anlatırken bir sonraki slaytı her zaman bilmelisiniz. Bir sonraki slayt göründüğünde bir karışıklık durumundan ziyade, “Bir sonraki slaytta “şunu” göreceksiniz…” dediğinizde çok güçlü ve konuya hakim gözükeceksiniz.
9. Her zaman bir “B” planınız olsun

Murphy kanunu normal bir sunum sırasında da geçerlidir. Sizin için o an teknoloji çaresiz kalmış olabilir. Kendinizi, bir projeksiyon cihazının ampulüne üflerken veya laptopunuza uygun şarj aleti ararken bulabilirsiniz.
Mutlaka yedek bir planınız olsun. İşler ters gittiğinde yanınızda bulunduracağınız bir tablet, laptop veya bir USB bellek sizi o durumdan kurtarabilir. Tabi sunumlarınızı barındırabileceğiniz Cloud servislerini denemeyi de unutmayın :).
Belki, yedek planınızı sık kullanmayacaksınız ama size garanti ederiz ki bir gün mutlaka, “İyi ki yedeğini almışım.” diyeceksiniz.
10. Sunum odasına göz atın

Erken gelin ve sunum odasına göz atın. Slaytlarınızın sunum odasındaki ekipmanlarda doğru çalıştığına emin olun. Nerede durmanız gerektiğine karar verin.
Eğer bu sunum teknikleri ile ilgili sizin de yaşadığınız olaylar, hikayeler var ise yorum kısmına yazmayı unutmayın.
Başarılı sunumlar.